Varför ska man tvätta håret utan schampo?

(all denna information är hämtad från no poo-tråden på familjliv.se)

Schampo är oftast baserat på ett ämne som innehåller sulfater. Den vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS). Detta är ett starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten.

Mer ingående om varför man bör undvika schampo kan man läsa här (på engelska):

Info:  Schampoo Free

 Håret har naturliga vårdande och mjukgörande oljor (sebum), som skapas i hårbotten. Då man tvättar med schampo - som tar bort allt naturligt fett från hårbotten och hår - blir håret väldigt torrt. Därför använder man balsam för att återfetta och återfukta håret (man tar alltså bort det naturliga fettet och tillsätter syntetiska ämnen och kemikalier i dess ställe). Fullkomligt ologiskt och onödigt, eller hur?

 Många balsam (särskilt de lite dyrare och ”bättre”!) innehåller silikoner och mineraloljor som, förutom att i sig vara uttorkande, maskerar skador på hårstrået genom att lägga sig som en hinna runtom. Håret känns alltså mjukt och ser blankt ut, men det är i själva verket en illusion skapad av silikon- och mineraloljehinnan. Denna hinna går sedan inte att tvätta bort utan att ta till starka medel som schampo.

 Schampoanvändning skapar ett behov av mer schampo. Ju oftare man tvättar med schampo, desto snabbare blir håret fett. Detta beror på att hårbotten i desperation av att ha blivit helt uttorkad börjar producera mer sebum för att återställa bristen, och håret blir då fett snabbare. Detta sebum tvättar man sen bort, och hårbotten blir ännu mer uttorkad.

Denna överstimulering av sebumproduktionen kan man få bukt med genom att använda mildare tvättmetoder och/eller fasa ut hårtvättarna. Dock kan det ta olika lång tid från person till person.


Hur tvättar man håret utan schampo?

 Att sluta använda schampo innebär inte att man slutar tvätta håret!

Det finns många sätt att tvätta håret på ett naturligare och mildare sätt.

Gemensamt för alla metoder är att man masserar hårbotten noga. När man masserar så ska man se till att endast massera i själva hårbotten. Att gnugga på hårstråna sliter på dem. Blött hår är känsligt hår!


Man tar alltså sitt "tvättmedel", fördelar det i hårbotten och masserar noga i minst 2 minuter för att gnugga bort smutsen. Sedan kan det skilja sig lite hur man gör (t.ex. om man låter det sitta i en stund eller inte), beroende på metod. Det är bra att avsluta hela tvätten med att skölja håret i så kallt vatten man förmår, eftersom varmt vatten (och det man rengör med) öppnar fjällen på hårstråna, medan kallt vatten sluter dem igen. När fjällen är slutna är håret bättre skyddat, samtidigt som det blir blankare och mjukare.

 Efter tvätt bör man låta håret våttorka, och man bör undvika att röra håret medan det torkar. Vänta tills det är helt torrt innan du börjar reda ut det! Det kanske känns jättetrassligt medan det är blött, men det kommer bli bättre när det har torkat!
 (detta gäller kanske i första hand långt och lockigt hår)

 Allas hår är olika och det finns inte en metod som fungerar för alla, så man får testa vilket sätt som passar ens eget hår bäst.

Här är några tvättmetoder, utan inbördes ordning:

 Balsammetoden eller Conditioner Only:
(Det är denna metoden jag använder just nu)

Balsam löser upp smutsen långsammare och mer skonsamt än schampo. Det ska masseras in noga, och sedan sitta i håret i minst 10 minuter innan det noggrant sköljs ut – man behöver oftast skölja mycket mer än man tror. Till tvättbalsam bör man använda ett lätt balsam, dvs. ett för fett hår. Som vårdande i balsam för längderna kan man använda ett tyngre balsam.

 Personligen har jag ett Fructis-balsam utan silicon som tvättbalsam, och inget vårdande, då mitt hår såhär efter några tvättar, verkar klara sig utmärkt så.  

Tvättbalsam ska vara fritt silikoner och mineraloljor! Dessa ämnen klibbar fast på hårståna, och det krävs starka rengöringsmedel (som schampo) för att få bort dessa.

 Det finns inte ett balsam som fungerar för alla, utan man får prova sig fram.

 Jag tycker att denna metod skiljer sig minst ifrån att tvätta håret med schampo, och det är en bra metod att starta med. Funkar även smidigt på barnen!

Lista: godkända balsam

 

 Bikarbonattvätt:

Detta är den ursprungliga No ’poo-metoden. Man blandar bikarbonat med vatten, och masserar in i håret, låter det sitta i några minuter innan man sköljer. Bikarbonat är grovrengörande.

 Hur mycket bikarbonat respektive vatten man har i blandningen finns det inget exakt recept på. Dock kan håret bli uttorkat om man tar för mycket bikarbonat. En till tre teskedar är en tumregel – beroende på hårlängd och hur smutsigt håret är. En del blandar bikarbonaten med ungefär lika mycket vatten så att det får en ”slush”-konsistens, andra löser upp bikarbonaten helt i vatten innan de häller det över håret och hårbotten masseras.

 Bikarbonat är ett basiskt ämne som, och för att återställa hårets och hårbottens pH-balans krävs en sur efterskölj.
1 del äppelcidervinäger blandas med 10 delar kallt vatten. Doppa huvudet i blandningen, se till att det kommer i både hår och hårbotten. Doften av äppelcidervinäger kommer att försvinna då håret torkar. (Dock kan den återkomma en aning om du är ute i regn, en liten varning.). Man kan även skölja håret i en blandning gjord på citronsaft eller citronsyra löst i vatten.

 Äppelcidervinägerskölj kan man använda som avslutning efter alla sorters tvätt! Den sluter fjällen på hårstrået, är mjukgörande och glansgivande samtidigt som den stabiliserar pH i hår och hårbotten!

Äggtvätt:

1-2 ägg (eller mer, beroende på hårlängd) och en klick honung, vispas/skakas i en flaska (en gammal schampoflaska förenklar appliceringen). Massera in blandningen i torrt hår/hårbotten, låt sitta i 10 minuter och skölj ur med svalt(!) vatten. För varmt vatten gör att ägget stelnar!

 Enbart vatten eller Water Only:

Man använder, som namnet antyder, endast vatten, kombinerat med massage och hårborstning. Man står med håret under rinnande vatten medan man masserar hårbotten. Denna metod används ofta då man vill glesa ut mellanrummet mellan hårtvättarna. Även vatten är uttorkande, men denna metod är den mildaste formen av ’våttvätt’ man kan göra. Att borsta håret med en borste av svinborst fördelar ut sebumet i håret.

 Havretvätt är en torrschampometod. Man tar finfördelade (mixade/mortlade etc) havregryn, masserar in mjölet i hårbotten och borstar sedan ut det med en hårborste med svinborst. Mjölet suger upp överflödigt sebum medan denna tvätt inte stimulerar till mer sebumproduktion vilket all sorts tvätt med vatten gör.

 Vad ska man tänka på om man vill testa på no ’poo?

Om man har använt hårprodukter som innehåller silikoner och mineraloljor, så behöver man få bort beläggningen de skapar från håret, innan man kan sätta igång. Därför behövs en tvätt med ett s.k. sistaschampo.

Lista: ”sista schampo”

Vacker utan schampo steg-för-steg


Kroppsskrubb

 För supermjuk hy, blandar man olivolja och strösocker till en tjock gröt, denna skrubbar man sedan hela kroppen med. Skölj bort, gnugga eventuellt överflödig olja med en tvättlapp, och sedan är det bara att torka sig som vanligt.

 


Mjuka fötter

Mjuka, sköna fötter får du om du dränker in fötterna i valfri olja (jag har solrosolja), trär plastpåsar om dem och drar på ett par strumpor ovanpå och sover med det så över natten. All olja är absorberad av huden på morgonen och fötterna är otroligt lena och mjuka, och för mig håller det i sig nån vecka innan jag får göra om det igen!

Olja i ansiktet

Jag har i drygt 2 veckor använt olja istället för annan ansikts- och kroppsrengöring. Ungefär lika länge har jag tvättat håret enligt "no ´poo"-metoden.
 Här är det meningen att jag ska dela med mig av dessa metoder och "recept" och tips så att fler än jag ska kunna upptäcka alla fördelarna med att ge håret och huden mer naturlig näring, rengöring och omvård.




 Normalt sett så tvättar jag av ansiktet på kvällen och morgonen med en liten klick solrosolja. Jag sköjer först ansiktet och smörjer sedan in det med oljan. Olja är oslagbart när det gäller att göra rent! Du hittar heller ingen mer effektiv och skonsam metod att få bort t ex smink!

 När jag gjort rent med oljan, sköljer jag av lite lätt, och tanken är att oljan skall lämnas kvar i ansiktet även när jag med en torr, ren tvättlapp eller liknande, baddar av vattnet. Oljan som är kvar gnider jag in lite till i ansiktet.

 Ibland vill jag rengöra lite extra, och häller då en liten klick ricin-olja (40 kr på apoteket) i handen, och blandar med lite askorbinsyra (9 kr på ica), och sedan skrubbar jag ansiktet med denna smet. Ricinoljan drar ut smuts ur porerna, och askorbinsyran förminskar porerna!

 Ricinoljan är ganska fet, så när jag sköljt av skrubben och torkat lite lätt känns huden fet och lite läskig. Men det försvinner under natten.

Man kan oxå göra en rejäl ansiktsinpackning med olja:

OCM (The Oil Cleansing Method)

Du behöver:
Ricinolja, solrosolja (funkar med olivolja också)
En ren, mjuk handduk/tvättlapp
Rinnande varmt vatten

Blanda ricinolja med solrosolja. Hur mycket du ska ta av varje beror på din hudtyp, exempelvis (från OCM-sidan):
Oljig/fet hud: 30% ricin, 70% solros
Balanserad hud: 20% ricin, 80% solros
Torr hud: 10% ricin, 90% solros

Blanda i ett rent, torrt "kärl" (jag använde en vanlig mugg), det räcker med lite på botten bara. Häll upp lite i handen, ungefär som en femkrona och låt den värmas mellan dina händer genom att gnugga dem mot varandra. Sprid ut oljan över ansiktet.
Massera in oljan över ansiktet med långsamma rörelser, massera in oljan djupt i porerna. Ta din tid och fokusera på problemområdena. Samtidigt som du masserar, låt tankarna flyga iväg och passa på att stressa ner och slappna av. Sitt ner, andas djupt och lugnt och låt oljan verka medan du blir lugn.

När du är nöjd och känner dig lugn, ta din rena handduk/tvättlapp och blöt ner den med riktigt hett vatten. Du ska inte bränna dig, men det ska vara varmt nog (ånga) för att öppna porerna. Håll handduken över ansiktet och håll kvar tills den blivit sval. Torka försiktigt bort resterna av oljan med handduken och skölj den sedan åter i hett, rinnande vatten. Håll den över ansiktet igen tills den blir sval, skölj den därefter och upprepa proceduren två till tre gånger till. Skrubba inte ansiktet, oljan försvinner ändå. Var inte rädd att oljan inte ska försvinna, det gör den!



 En vanlig missuppfattning är att man blir fet i hyn av olja. Så är inte fallet, om man inte väljer fel olja till sin hy, vill säga. Solrosolja passar mig. Olivolja kan jag inte med, den blir så torr påmin hud! Det finns mängder av olja man kan välja mellan, så man får prova sig fram!

 Vissa verkar tro att man skulle lukta konstigt när man rengör sin hud med olja, men det är helt galet. Oljan är luktfri. Vill man däremot lukta lite extra gott, kan man ha i lite eteriska oljor i sin bas-olja, efter smak och tycke.

 Jag hade förut väldigt torr hud i pannan, på näsan och på hakan, men sen jag började med denna metoden, så har jag fått jättemjuk och len hud överallt i ansiktet. Jag är helt förstummad! 

 Varför har jag inte gjort detta innan? Slösat en massa pengar på dyra, onödiga krämer, när mirakelmedlet fanns på oljehyllan på ica för 20 kr/litern!


 Jag använder inte längre duschtvål heller. Olja funkar nämligen lika bra på kroppen. Och man slipper smörja in sig efteråt! Helt fantastiskt!



 Så, vad har du att förlora på att testa? Jag vet då inga nackdelar med denna metoden!






 

RSS 2.0